Snuiven, blaten, schurken…

Onze nieuwe familie is de familie Kosen, herders van beroep. Kosen senior (54) en zijn vrouw Junus (22) delen een met doornstruiken en takken omheind woonerf met Kosens broer en diens gezin, zijn zus, een weduwe met drie kinderen en zijn oude moeder. ’s Nachts, als ook de twaalf koeien en de vijfentwintig geiten binnen de omheining zijn gebracht is de lucht gevuld met het snuiven, blaten en schurken van de dieren. ’s Ochtends bij het eerste licht worden de kudden weer het veld in gebracht om te grazen. Wij gaan mee. Met de camera op de schouder loopt Thom als een herdershond om de dieren heen. De wereld is hier zo mooi, dit is het begin der tijden; een roze aangloeiende hemel, verre heuvels zonder einde, grazende zebra’s, accacia’s waarin de bolle nesten van de wevervogels licht deinen aan lange twijgen. En onder die beelden het ritselen, knerpen en zoemen van alle onzichtbare savannebewoners. Anne-Marie Boer en Diederik Veerman

Add a comment