Museon-expeditie naar de Samburu! | Artikel ‘De Posthoorn’

DEN HAAG – Een expeditieteam van het Museon reist de hele wereld over voor de nieuwe tentoonstelling Klimaatverhalen. Diederik Veerman, Thom Deelstra en Anne-Marie Boer vertrekken vandaag – woensdag 15 februari – voor de eerste etappe van hun reis naar Kenia om daar 3,5 week door te brengen de Samburu, een Keniaans herdersvolk. Het Museon-expeditieteam heeft één doel: wat voor invloed heeft de verandering van het klimaat op de cultuur van de Samburu? Diederik Veerman (conservator Museon) kan niet wachten op deel één van de wereldreis die zij gaan maken. “We gaan onderzoeken hoe de Samburu omgaan met de verwoestijning, omdat zij dichtbij de natuur leven. Zo weten we al dat overgestapt zijn op kamelen als vee, in plaats van koeien. We zijn benieuwd in hoeverre zij zich nog meer aanpassen aan het droge klimaat.” Naast Kenia gaat het Museon-expeditieteam ook een bezoek brengen aan Delft en waarschijnlijk de Solomon Islands in de Stille Zuidzee. “Op die plekken kampen ze met verschillende zaken. Zo is het in de Stille Zuidzee te nat en ook Nederland vechten we tegen het water. We gaan op deze plekken verhalen en voorwerpen verzamelen voor de tentoonstelling Klimaatverhalen, die tien jaar gaat lopen”, vertelt Veerman. Thom Deelstra verzorgt het camerawerk. De beelden die hij schiet, worden verwerkt in de voorstelling. ” Het wordt een tv-studio setting in Museon. Een soort kruising tussen De Wereld Draait Door en Eén Vandaag, waarbij de bezoeker zelf á la Matthijs van Nieuwkerk bepaalt wat er in de uitzending komt.” Wat kost dat? Een mooi avontuur, maar hoe bekostigt het Museon dit nadat het Rijk flink heeft gesneden in de subsidies? “Helemaal zelf. Je kunt ons gerust cultureel ondernemer noemen.” Het geld voor het totale project – drie ton – hebben we via diverse fondsen weten te financieren, namelijk Fonds 1818, het VSB Fonds, de Mondriaanstichting en Stichting Doen. Cordaid biedt hulp in de vorm van bemiddeling en expertise tijdens de eerste reis naar Noord-Kenia. Stel een vraag aan de Samburu! Veerman is erg benieuwd naar de Samburu. “Zij slapen met negen personen in een hutje, daarom nemen we een tentje mee.” Er zit ook een dikke trui in de koffer. “De temperatuur kan zakken tot 10 graden.” En wat schaft de pot bij de Samburu? “De Samburu hebben traditioneel een dieet van melk, bloed en soms wat vlees. De laatste jaren is er ‘ugali’ (een soort maïsmeelbrij) in het gebied geïntroduceerd.” Eet smakelijk! Tanja Verkaik

Add a comment